Wiskunde is overal
Wiskunde kom je overal tegen, alleen heb je dat niet altijd in de gaten. Kijk alleen al naar je lesrooster: misschien heeft één van de leraren een zomer lang met kaartjes geschoven totdat iedereen (leerlingen en leraren) een fatsoenlijk rooster heeft, maar waarschijnlijk heeft een computerprogramma de eerste opzet gemaakt. Dat computerprogramma maakt gebruik van wiskunde.
In onderstaand filmpje van het Wiskunde D team wordt uitgelegd hoe wiskunde gebruikt kan worden om de kosten van het aanleggen van een vliegveld eerlijk te verdelen.
Een ander voorbeeld is het weerbericht dat iedere avond na het journaal wordt uitgezonden. Hierin worden voorspellingen gedaan voor het weer van de komende dagen en voor die voorspellingen wordt gebruik gemaakt van (wiskundige) modellen. Natuurlijk zijn die wel toegespitst op het weer en zal de wiskunde wat minder duidelijk zijn, maar die zit er wel degelijk achter. Je kunt dat bijvoorbeeld terugzien in de zogenoemde betrouwbaarheidsintervallen in de grafieken die het verloop van de temperatuur en de hoeveelheid regen voor de komende dagen of zelfs maand weergeven; kijk maar eens op de website van het KNMI voor de grafieken van de komende dagen of voor de maandverwachting.
In onderstaand filmpje van het Wiskunde D team wordt uitgelegd hoe banken gebruik maken van priemgetallen om gegevens te beschermen.
Ook als je naar je mp3-speler luistert en de nummers met 'shuffle' afspeelt, heb je te maken met wiskunde. De willekeurige volgorde waarin je nummers afgespeeld worden, is bepaald door een algoritme (een wiskundig stappenplan waarmee je een bepaald probleem oplost) en als dit algoritme goed werkt, zul je geen enkel nummer twee keer horen voordat alle liedjes een keertje geweest zijn. Nu werkt niet ieder algoritme even goed en om te laten zien dat een algoritme wel goed werkt, heb je wiskunde nodig. Zie bijvoorbeeld dezeEngelstalige wikipedia-pagina voor een relatief snel en goed algoritme.